groene lening

Groene lening

Een groene lening, ook wel een groen krediet kan het beste worden omschreven als een financiering dat wordt afgesloten om je woning op een milieubewuste manier te verbouwen door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of door je woning beter te isoleren. Het kiezen voor een financiering voor energiebesparende maatregelen kan vele voordelen opleveren. Zo kan je in de toekomst extra besparen op een lagere energierekening en tegelijkertijd woon je comfortabeler. Bovendien verhoog je de waarde van je woning en draag je bij aan een beter milieu.

Wat zijn de overwegingen voor groene leningen?

Verbouwing kosten vaak heel veel geld. Een groene lening kan in dat geval uitkomst bieden. Er zijn verschillende banken die groene leningen aanbieden om daarmee energiebesparende maatregelen te stimuleren. Grote pluspunt voor de consument is dat er genoeg kredietverstrekkers zijn die de mogelijkheid bieden voor speciale groene leningen.

Groene leningen banken

Bij het kiezen voor een groene lening is het wel aan te raden om eerst goed op onderzoek te gaan naar wat de verschillende banken te bieden hebben. De afweging voor het kiezen van een groene lening is voornamelijk de relatief lage rente, maar hierbij moet ook aandachtig worden gekeken naar de voorwaarden en milieueisen per bank. Deze kunnen namelijk heel erg verschillen en soms minder voordeliger zijn dan men zou verwachten, waardoor een persoonlijke lening soms toch gunstiger kan blijken te zijn.

Een groene lening gaat vaak tot een bepaald maximumbedrag, waardoor deze leningsvorm meestal met een andere leningsvorm moet worden gecombineerd. Om je keuze te vergemakkelijken verschaffen de meeste banken al deze informatie via hun website.

Groene leningen overheid

Ook de overheid en gemeenten stimuleren energiebesparingen. Daarom hebben ze twee speciale regelingen bedacht: het Nationaal Warmtefonds (vroeger bekend als Nationaal Energiebespaarfonds) en de duurzaamheidslening.

Afhankelijk van welke energiebesparende maatregelen je neemt en hoe energiezuinig je huis daarna is, leen je met het Nationaal Warmtefonds ook een maximaal bedrag van € 65.000. Je moet hiervoor wel aan strikte voorwaarden voldoen.

De tweede manier van duurzaam financieren die je via een overheid afsluit is een duurzaamheidslening. Deze lening sluit je af bij je gemeente of provincie. Je leent minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. De voorwaarden en regels verschillen per gemeente of provincie. Let op! Niet elke gemeente biedt een duurzaamheidslening aan. Informeer dus altijd even zelf in de gemeente waar je woont naar de mogelijkheden.

Groene leningen fiscaal aftrekbaar

Omdat een groene lening wordt gebruikt voor het verduurzamen van je huis, mag je rente aftrekken van de inkomstenbelasting. Zoals eerder vermeld is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een persoonlijke lening die je gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Als deze maatregelen ten gunste komen van je woning, is de persoonlijke lening zeker ook aftrekbaar. Let op! Dit verduurzamen middels een doorlopend krediet is niet aftrekbaar.

Welke energiebesparende maatregelen zijn er voor groene leningen

Uw woning milieubewust verbouwen kan op verschillende manieren. Belangrijk wel om rekening mee te houden is dat elk van de energiebesparende maatregelen zijn eigen milieueisen kan hebben, bijvoorbeeld zonnepanelen dienen aan bepaalde eisen te voldoen en alle aanpassingen aan de woning dienen te worden uitgevoerd door een erkende aannemer of installateur. Het is dus zeker aan te raden eerst alle mogelijkheden door te nemen met een erkende aannemer of installateur.

Hierbij geven we enkele voorbeelden van de meest voorkomende energiebesparende maatregelen op:

zonnepanelen;
dakisolatie;
gevelisolatie;
spouwmuurisolatie;
zoldervloerisolatie;
vloerisolatie;
isolerende deuren en ramen;
hoogrendementsglas;

hoogrendementsketel;
zonneboiler;
gelijkstroomventilator;
gelijkstroompomp;
CO₂-gestuurde ventilatie;
warmte-terugwinsysteem;
warmtepomp;
energiemonitor gekoppeld aan slimme meter.

Voor- en nadelen van groene leningen

Voor een groene lening kom je in aanmerking als jouw woning of de woning die je gaat kopen of bouwen aan bepaalde milieueisen voldoet. De milieueisen voor een groene lening kunnen per bank verschillend zijn. Voor een overzichtelijker beeld geven we de voor- en nadelen aan van een groene lening.

De voordelen:
• Het voordeel die het meest aanspreekt van een groene lening is de relatief lage rente die je moet betalen. Gezien de lange looptijd van een lening scheelt dat je al snel enkele duizenden euro’s!
• Een woning waarvoor je een groene lening kan krijgen, zal als gevolg energiezuinig worden gemaakt. Zo bespaar je uiteindelijk niet alleen op de lening zelf, maar ook op de energiekosten van de woning. Hierdoor verdien je de investering grotendeels of volledig terug.
• Voor een groene lening geldt vaak tot een belaald maximumbedrag, waardoor deze leningsvorm meestal met een andere moet leningsvorm moet worden gecombineerd, hierdoor kan je in combinatie dan wel vaak een hoger lening bedrag aanvragen. Met andere woorden, je kan de hoofdlening bedrag volledig krijgen met daarnaast extra de groene lening.
• Een duurzame woning heeft meer marktwaarde en aantrekkingskracht. De woning wordt voorzien van een certificering van duurzaamheid. Mocht je dan je huis willen verkopen dan kan je iets meer voor vragen en het verkoopt ook sneller dan een vergelijkbare woning die niet even duurzaam is.
• Door de energiebesparende maatregelen die je hebt genomen, is je woning milieuvriendelijker en dus ook beter voor het klimaat.

De nadelen:
• Aan een groene lening geldt dus vaak een maximumbedrag wat je mag lenen. Dit bedrag is vaak niet voldoende om een woning mee te kunnen kopen en verbouwen. Je zal dan je eigen spaargeld bij moeten leggen of de groene lening met een andere lening combineren. Wel blijkt het vaak nog steeds goedkoper te zijn dan wanneer je volledig voor een andere leningsvorm kiest.
• De regels om in aanmerking te komen voor groene lening zijn streng. Afhankelijk van de kredietverstrekker is weinig of geen ruimte voor flexibiliteit. Zo kan je niet je eigen energiebesparende aanpassingen maken en kiezen door wie je die laat aanleggen.
• Verbouwing van een oudere woning is een complexe zaak bij aanvragen van groene lening, want het is vaak niet eenvoudig om oudere woningen aan de milieueisen te laten voldoen die de kredietverstrekkers vragen ter goedkeuring van een groene lening.

Conclusie groene leningen

Kort samengevat, de mogelijkheden zijn beperkt waar je specifiek terecht kunt voor groene leningen. Hoewel de rentes voor deze groene leningen relatief laag zijn, moet je wel aan bepaalde strenge voorwaarden voldoen. Hierdoor kunnen je je maandelijkse woonlasten aardig omlaag brengen maar als je niet goed rekening houdt met de voorwaarden en milieueisen kan het toch nog hoog uitvallen. Hetzelfde geldt voor de groene leningen vanuit de overheid. Ook hier is de rente iets lager dan in het geval van een “gewone” bancaire lening, maar dan nog zorgen de voorwaarden ervoor dat je rekening moet houden met allerlei strenge regels waardoor de kosten onnodig hoog kunnen zijn.

Wil je dus een lening afsluiten om je huis te verduurzamen, dan is het wel zo verstandig om zo goed mogelijk alle opties te bestuderen, inclusief de optie voor een persoonlijke lening en doorlopend krediet. Je hebt dan de keuzen voor het weglaten van beperkende voorwaarden en je kan het geleende geld gebruiken voor de energiebesparende aanpassingen die jij belangrijk vindt. Door eerst goed te vergelijken bespaar je zowel op je energiekosten, als ook op je lening. Hierdoor verdien je je investering grotendeels of volledig terug.

Tot slot, los van de financiële overwegingen die van doorslaggevend belang zijn bij het kiezen voor een groene lening, is het ook een duidelijke keuze van jou als consument om te kiezen voor een beter milieu, welke weer invloed heeft op het klimaat. De financiële sector en zo ook de overheid stimuleren op deze manier jou als consument om bewuste keuzes te maken hoe jij ook jou steentje kan bijdragen aan het klimaat problematiek. Uiteindelijk is het verbeteren van het klimaat iets waar iedereen baat bij heeft.

Meer informatie over groene leningen:
Vereniging Eigen Huis
Nationaal Warmtefonds

ABN AMRO – Greenloans
Rabobank – Rabo Groene Lening
ING – Groenfinanciering

Scroll to Top