persoonlijke lening

Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet?

Bijna iedereen krijgt in het leven wel te maken met grote uitgaven. Denk aan het kopen van een huis, auto, trouwen of een verbouwing. Al deze uitgave kosten veel geld. Heb je spaargeld beschikbaar? Dan kun je dat hier zeker voor gebruiken. Een andere mogelijkheid om deze uitgaven te financieren is door middel van een lening. Er zijn verschillende soorten leningen die andere voorwaarden hanteren. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken over welk soort lening het beste past bij de uitgaven die je er mee wilt doen. De meest voorkomende leningen zijn een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Hieronder zullen we kort de verschillen van deze leningen benoemen!

Persoonlijke Lening

Bij een persoonlijke lening krijg je het gehele bedrag dat je leent, in één keer op je rekening gestort. Van dit leenbedrag dien je vervolgens maandelijks een vast bedrag af te lossen. Deze maandelijkse aflossen plus de rente staan net als de looptijd (de termijn waarin de lening afbetaald wordt) vast. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent op het moment dat je deze lening afsluit. Deze vastigheid geeft zekerheid en rust. Wil je een auto financieren of een je huis verbouwen? Dan is de persoonlijke lening de meest voorkomende vorm.

Het is bij een persoonlijke lening niet mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op de nemen (in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet). Ook het verhogen van het leenbedrag is tussentijds niet mogelijk. Heb je dus meer geld nodig? Dan zul je hier een nieuwe lening voor af moeten sluiten. Is de looptijd van de lening afgelopen en de lening afbetaald? Dan beëindigt de kredietverstrekker automatisch het contract. Vaak is het extra aflossen op een persoonlijke lening gratis (exclusief de rente die je natuurlijk betaalt). Er zijn echter kredietverstrekkers die andere voorwaarden hanteren. Kijk dit dus altijd goed na!

Sluit je een persoonlijke lening af voor een verbouwing of om je woning te verbeteren? Dan is de rente van deze lening vaak aftrekbaar van de belasting.

De voor- en nadelen van een persoonlijke lening

In het kort zijn dit de belangrijkste voordelen en nadelen van een persoonlijke lening:

Voordelen

  • Het leenbedrag wordt in één keer overgemaakt door de kredietverstrekker;
  • De looptijd van de lening staat vast;
  • De rente van de lening staat vast;
  • Het maandelijkse aflossingsbedrag staat vast;
  • Extra aflossen kan bij veel kredietverstrekkers boetevrij;
  • Gebruik je de lening voor een verbouwing of woningverbetering? Dan is de rente vaak aftrekbaar.

Nadelen

  • Het is niet mogelijk afgeloste bedragen opnieuw op te nemen;
  • Indien je meer geld wilt lenen, dien je een nieuwe lening af te sluiten.

Doorlopend Krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele leenvorm. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet, wordt een kredietlimiet overeengekomen. Tot dit limiet mag je geld opnemen wanneer je wilt en zoveel je wilt. Over het opgenomen bedrag wordt vervolgens aflossing en rente betaald. De maandelijkse aflossing is een vast percentage van het opgenomen krediet. De rente is variabel en kan dus veranderen tijdens de looptijd van de lening (zowel stijgen als dalen).

Door deze flexibiliteit is de lening voornamelijk geschikt als je voor een langere periode extra financiële ruimte wilt. Weet je dus vooraf niet goed hoeveel geld je nodig hebt? Of wil je meerder grote uitgaven doen over een langere periode? Dan zou een doorlopend krediet geschikt kunnen zijn. Afgelosten bedragen mogen namelijk steeds opnieuw opgenomen worden. Hierdoor loop je wel het risico dat je meer en langer geld leent dan nodig. Wil je liever meer zekerheid en een vast aflossingsbedrag en een vaste rente? Dan is een persoonlijke lening waarschijnlijk geschikter. Wil je extra aflossen? Bij een doorlopend krediet is het mogelijk om zonder boete extra af te lossen.

De rente die je betaald voor een doorlopend krediet, mag je niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

In tegenstelling tot een persoonlijke lening wordt het contract van het doorlopend krediet niet automatisch beëindigd. De looptijd van deze lening staat namelijk niet vast en zo hou je de mogelijkheid om opnieuw krediet op te nemen als je hier behoefte aan hebt. Wil je het doorlopend krediet beëindigen? Dan dien je hiervoor zelf contact op te nemen met de kredietverstrekker.

De voor- en nadelen van een doorlopend krediet

In het kort zijn dit de belangrijkste voordelen en nadelen van een doorlopen krediet:

Voordelen

  • Het volledige bedrag dat je wilt lenen hoeft niet in één keer opgenomen te worden.
  • Er hoeft alleen rente betaald te worden over het opgenomen bedrag.
  • Het afgeloste bedrag kan opnieuw opgenomen worden.
  • Er kan altijd boetevrij afgelost worden bij een doorlopend krediet.

Nadelen

  • Doordat afgelosten bedragen gemakkelijk weer opgenomen kunnen worden, lossen veel mensen een doorlopend krediet nooit volledig af, of duurt dit langer dan bij een persoonlijke lening.
  • De rente is variabel, waardoor deze ook kan stijgen gedurende de looptijd.
  • De rente bij een doorlopend krediet is niet meer aftrekbaar.

Conclusie

Of een persoonlijke lening of een doorlopend krediet beter bij je past ligt sterk aan de reden waarvoor je dit geld nodig hebt, in combinatie met je persoonlijke voorkeuren. Wil je een grotere uitgave doen zoals een auto kopen of je huis verbouwen? Dan is vaak de persoonlijke lening de betere keuze. Wil je graag wat extra bestedingsruimte voor dagelijkse behoeften? Dan is een doorlopend krediet vaak de meest gekozen vorm. Mocht je na het lezen van dit bericht nog twijfelen, dan kun je altijd meer informatie inwinnen bij een financieel adviseur, een bank of een kredietverstrekker.

Meer informatie

Lees hier meer over persoonlijke leningen en doorlopend krediet.

Vergelijken

Independer
Rente.nl
Krediet.nl

Banken

ABN AMRO Lenen
Rabobank Lenen
ING Lenen

Informatieplatformen

Nibud
Consumentenbond

Scroll to Top