Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een creditcard. Dit is een logisch gevolg, nu we steeds meer online kopen. Bij veel sites kun je met iDEAL of PayPal betalen, maar dat is lang niet overal mogelijk. Wil je iets bij een buitenlandse webshop bestellen? Dan is de kans aanwezig dat je alleen met een creditcard kunt betalen. Maar ook als je naar het buitenland op vakantie gaat is een creditcard vaak een handige manier van betalen. Wil je graag weten waar je bij een creditcard aanvragen op moet letten? Wij zetten het voor je op een rijtje!
Heb ik wel een creditcard nodig?
Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen als je een creditcard aan wilt schaffen. Een creditcard kost namelijk geld. In de meeste gevallen moet je een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding betalen. Daarbij moet je een vergoeding betalen met transactie, dus elke keer als je iets aanschaft. Naast deze twee kosten moet je soms ook en borg betalen, dit bedrag heb je dus ook niet meer tot je beschikking op je bankrekening.
Om een antwoord op de vraag te krijgen of je een creditcard nodig hebt kun je je de volgende dingen afvragen:
- Waar heb ik de creditcard voor nodig?
- Is er een andere mogelijkheid om te betalen en zo ja, is deze goedkoper?
- Wegen de jaarlijkse kosten op tegen het gemak van een creditcard?
Het belangrijkste wat we je hiermee willen meegeven is dat een creditcard (of debit card / prepaid card) geld kost. In sommige gevallen is een normale bankpas of online bankrekening zoals Paypal goedkoper en handiger.
Welke creditcard past bij mijn situatie?
Voordat jij je eerste creditcard hebt, is het belangrijk om te weten dat er verschillende opties zijn. Zo kun je een prepaid creditcard aanvragen, waarbij je dus niet rood kunt staan en je kunt een creditcard aanvragen waarbij je tot een bepaald limiet rood kunt staan. Dit wordt ook wel een Debit Card genoemd. Ook heb je zakelijke creditcards die je voor zakelijke doeleinden kunt gebruiken.
Mastercard, Visa of AMEX?
Naast deze verschillende opties zijn er ook nog veel verschillende aanbieders. Deze aanbieders hebben vaak ook nog verschillende soorten creditcards om uit te kiezen. Het is dan ook belangrijk om te kijken welke creditcard het best bij jou past. Zo heb je drie grote aanbieders van creditcards. Visa, Mastercard en American Express, ook wel AMEX genoemd. Al deze partijen hebben hun eigen voor- en nadelen als het gaat om het aanvragen van een creditcard.
Geen grote verschillen Mastercard en Visa
De twee grootste aanbieders van Creditcards zijn Mastercard en Visa. Deze partijen verschillen niet zo veel van elkaar. De meeste grote banken bieden Mastercard aan. Visa wordt ook wel aangeboden door sommige banken, maar Visa geeft meer creditcards uit die bank onafhankelijk zijn.
American Express (AMEX)
American Express, oftewel AMEX verschilt wel aanzienlijk van Mastercard en Visa. Deze aanbieder richt zich vooral op een hoogstaande service, maar ook op een punten-spaarsysteem waar relatief snel punten gespaard kan worden. Hiermee kunnen cadeaubonnen en dagjes weg worden aangeschaft, maar je kunt de punten ook omzetten in geld om aankopen met de creditcard te doen. Daarbij is het bestedingslimiet van AMEX afhankelijk van uw betalingen en bestedingen in de afgelopen maanden. Zelf noemen ze dit “een persoonlijk en flexibel bestedingslimiet dat zich aanpast aan uw uitgavenpatroon” (bron: americanexpress.com/nl/service/lidmaatschap/bestedingsruimte-bekijken).
Let op de kosten en voorwaarden
Weten wat het beste bij je past kun je het beste doen door een aantal creditcards op een rijtje te zetten. Vaak wordt er dan voornamelijk gelet op de kosten van de creditcard, maar vergeet ook niet te kijken naar de voordelen die verschillende creditcards bieden. Zo zijn vaak bij de goedkope creditcards jouw aankoop minder lang verzekerd via een aankoopverzekering of zijn de transactiekosten die je betaalt voor iedere betaling hoger dan bij andere aanbieders. Een ander belangrijk onderdeel van de voorwaarden van een creditcard is de zogenaamde chargeback-regeling. Hiermee kun je een betaling betwisten. Dit is belangrijk, want het kan zomaar zijn dat er een bedrag van je rekening is geschreven waar jij niet voor gekozen hebt of waar jij het niet mee eens bent. Denk aan een opgezegd abonnement of cybercriminaliteit.
We hebben een aantal belangrijke aspecten bij het kiezen van een creditcard voor je op een rij gezet.
- Wat zijn de kosten voor de creditcard?
- Hoe hoog is de bestedingslimiet van de creditcard?
- Wat zijn de aflossingsmogelijkheden? Kun je bijvoorbeeld gespreid betalen of moet je elke maand het hele openstaande bedrag terug betalen. Let goed op de rente bij deze opties.
- Is er sprake van een BKR-registratie bij deze creditcard?
- Wat zijn de kosten als ik geld op wil nemen met mijn creditcard?
- Zijn goederen gekocht met de creditcard verzekerd met een aankoopverzekering? En tot hoe lang na aankoop zijn mijn spullen verzekerd?
- Heeft de creditcard een chargeback-regeling?
Er zijn veel online vergelijkers die deze mogelijkheid bieden. Hieronder delen we er een aantal in willekeurige volgorde:
Vergelijken en direct aanvragen:
Creditcard.nl
Finler.nl
Keuze.nl
Geld.nl
Creditcardvergelijking.nl
Verschillende Nederlandse en Buitenlandse Creditcards
Er zijn veel verschillende Creditcards. We hebben een aantal Nederlandse en buitenlandse aanbieders voor je op een rij gezet.
Visa Creditcard
Visa World Card
Visa World Card Gold
Visa World Card Platinum
Visa World Card Business Gold (Zakelijk)
Visa World Panda Card
ICS Go Card (ICS Creditcard)
ANWB Visa Classic Card (ANWB Creditcard)
ANWB Visa Silver Card (ANWB Creditcard)
ANWB Visa Gold Card (ANWB Creditcard)
ASN Bank Creditcard (ASN Creditcard)
KNAB Visa Creditcard (Knab Creditcard)
SNS Bank Creditcard (SNS Creditcard)
Mastercard Creditcard
Mastercard Classic
Mastercard Gold
Mastercard Black
Mastercard Corporate (Zakelijk)
ABN AMRO Creditcard (ABN Creditcard)
ABN AMRO Gold Card (ABN Creditcard)
Rabo Creditcard (Rabobank Creditcard)
Rabo Goldcard (Rabobank Creditcard)
ING Creditcard (ING Bank)
ING Platinum Card (ING Bank)
Bunq Mastercard (Bunq Creditcard)
Bunq Metal Card (Bunq Creditcard)
Viabuy Prepaid Mastercard (Viabuy Creditcard)
Bijenkorf Card (Bijenkorf Creditcard, dit is onderdeel van een membership programma) *Vanaf 1 april 2022 niet meer geldig
Everest Business Card (Zakelijk)
N26 Creditcard (N26 Online Bank)
American Express Creditcard (AMEX Creditcard)
American Express Green
American Express Blue
American Express Business Green (Zakelijk)
American Express Flying Blue Entry
American Express Flying Blue Silver
American Express Gold
American Express Flying Blue Gold
American Express Business Entry (Zakelijk)
American Express Business Gold (Zakelijk)
American Express Corporate (Zakelijk)
American Express Corporate Gold (Zakelijk)
American Express Platinum
American Express Flying Blue Platinum
Knab AMEX Green Card (Knab Creditcard)
Knab AMEX Business Green Card (Knab Creditcard Zakelijk)
KLM American Express Corporate (KLM Creditcard)
Online een creditcard aanvragen
Nu begrijpen wij volkomen dat een opsomming van de punten waar je op kunt letten en een opsomming van de verschillende creditcards je niet zo ver helpt dat je direct een creditcard kunt aanvragen. Daarom verwijzen we graag naar een aantal informatiepunten waar je direct een keuze kunt maken.
Tips om goed op te letten bij het aanvragen:
Consumentenbond
Veilig Bankieren
Bronvermelding:
Wikipedia > Creditcard