Vrouw met laptop op bed

Geld Lenen met een BKR-registratie uitgelegd

Zodra je een lening hebt afgesloten van meer dan €250 met een langere looptijd dan een maand, wordt hier een registratie van gemaakt bij het BKR. Vaak kan je dan ook met een BKR-registratie een lening krijgen. Het wordt alleen stuk lastiger als je een betalingsachterstand hebt. Benieuwd hoe het zit?

Wat is Bureau Krediet Registratie (BKR)?

Stichting BKR verzamelt en beheert alle kredietgegevens in Nederland. Deze krediethistorie wordt inzichtelijk voor toekomstige kredietverstrekkers die op basis van deze gegevens kunnen bepalen om jou wel of geen nieuwe lening te verstrekken. Bureau Krediet Registratie is een onafhankelijke stichting en heeft geen winstoogmerk. 

Wat is een BKR-registratie?

Zodra je een lening afsluit van meer dan 250 euro met een looptijd van meer dan een maand, is de kredietverstrekker verplicht dit te melden bij BKR. Deze registratie is een positieve registratie. Heb je twee keer of meer het termijnbedrag niet betaald? Dan krijg je een negatieve registratie. 

Positieve registratie

Een BKR-registratie klinkt voor veel mensen negatief, maar dat is dus lang niet altijd het geval. Heb je een lening van meer dan 250 euro met een looptijd van langer dan een maand? Dan heb je dus een BKR-registratie. Heb je deze op tijd betaald? Dan heb je een positieve BKR-registratie. Een positieve BKR-registratie is een voordeel. De kredietverstrekker ziet dat jouw betaalgedrag in orde is en kan je een lening aanbieden passende bij jouw situatie.

Negatieve registratie

Heb je twee of meer betalingen gemist? Dan zijn kredietverstrekkers verplicht dit te melden bij BKR en krijg je een negatieve registratie. Deze negatieve registratie kan nadelige gevolgen hebben voor toekomstige leningen. Zodra de kredietverstrekker heeft doorgegeven dat jouw krediet is beëindigd, zal BKR de gegevens 5 jaar opslaan. 

Er zijn verschillende soorten BKR coderingen. Heb je twee of meer betalingstermijnen gemist? Dan zul je bij jouw gegevens bij BKR dan de ‘A’ coderingen krijgen bij het betreffende krediet. Mocht je een achterstand opgelopen hebben is dat ook zichtbaar bij BKR. Dan zul je bij het betreffende krediet de ‘H’ code (van herstel) kunnen vinden.

Geld lenen met een BKR registratie

Het is ook met een BKR-registratie mogelijk om een lening aan te vragen. De kredietverstrekker zal deze gegevens mee nemen, om een lening aan te bieden passende bij jouw situatie. Zodra de kredietverstrekker een lening heeft gevonden die past bij jouw financiële situatie, zal deze alsnog het krediet verstrekken. Het kan echter ook zo zijn dat de kredietverstrekker de lening afwijst.

Geld lenen met een BKR registratie

Bij BKR online kun jij jou kredietoverzicht opvragen. Hier vind je altijd de actuele gegevens die BKR van je heeft en zijn gratis in te zien. Ben je benieuwd of jij een BKR-registratie hebt? Doe dan een BKR-check!

Scroll to Top