zonnepanelen

Geld lenen voor zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder, want het is een aantrekkelijke manier om te besparen op energiekosten. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk en dus lever je hiermee jouw bijdrage een betere wereld. Helaas zijn zonnepanelen duur in aanschaf en dus is geld lenen een manier om deze duurzame investering te financieren. Waarom is een lening voor zonnepanelen belangrijk, hoe werkt het en waar sluit je deze lening af?

Wat is het nut van energiebesparende maatregelen?

Het treffen van energiebesparende maatregelen – waaronder de aanschaf van zonnepanelen – draagt bij aan een lager energieverbruik in en rondom huis. Bovendien verhoog je het wooncomfort en profiteer je van lagere maandlasten. Wist je dat zonnepanelen ook bijdragen aan een verhoging van de woningwaarde en dat je koophuis dus ook beter verkoopbaar is? Geld lenen voor zonnepanelen is daarom een logische keuze. Je investeert in een duurzame energie waar zowel jij als de toekomstige generatie profijt van heeft. Om die reden is de keuze voor zonnepanelen snel gemaakt en ga je op zoek naar een passende financiering om dit te realiseren.

Zonnepanelen zelf betalen of geld lenen?

Zonnepanelen financieren doe je op verschillende manieren. Spaargeld is een uitstekende manier om zonnepanelen te kopen en te installeren. Je hoeft geen lening af te sluiten en je betaalt dus ook geen rente. Bovendien is het een investering die zichzelf na een aantal jaren terugverdient. Het rendement dat je hiermee pakt, valt hoger uit dan de rente die je ontvangt op je spaarsaldo. Uiteraard moet je wel over voldoende spaargeld beschikken om zonnepanelen op die manier aan te schaffen, anders moet je op zoek naar een andere manier om zonnepanelen te financieren. Dit kan door middel van een persoonlijke lening, maar er zijn ook andere opties om zonnepanelen op het dak van je huis te plaatsen.

Waarom een lening voor zonnepanelen?

Investeren in duurzame energie is een logische keuze, want je geniet van gratis stroom en je verdient geld door stroom terug te leveren aan de energieleverancier. Veel mensen willen de aankoop van zonnepanelen financieren door het verhogen van de hypotheek. Echter is dit relatief duur en dus kom je al snel uit bij een consumptief krediet. Die is er in de vorm van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Naast de zogenaamde Energiebespaarlening is er soms ook budget in jouw woonplaats om de aanschaf van zonnepanelen mogelijk te maken. Is het geld in jouw gemeente op? Dan kies je voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Zonnepanelen financieren: hoe doe je dat?

Geld lenen voor zonnepanelen doe je dus bijvoorbeeld bij aanbieders van een consumptief krediet. Informeer eerst bij je gemeente of bij het Nationaal Warmtefonds of je mogelijk in aanmerking komt voor subsidie of de Energiebespaarlening. Is dit niet het geval? Maak dan een afspraak met een financieel adviseur en ontdek wat er mogelijk is binnen je budget. Bel bijvoorbeeld de bank waar je ook je betaalrekeningen hebt lopen en informeer wat er mogelijk is en tegen welke condities je geld leent. Houd je de touwtjes liever zelf in handen? Ga dan online op zoek naar wat er zoal mogelijk is.

Persoonlijke lening voor zonnepanelen

De persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm om zonnepanelen te financieren. Je leent het bedrag dat nodig is om de zonnepanelen op je dak te plaatsen. Kies je voor de persoonlijke lening om zonnepanelen mee te financieren, dan profiteer je van een aantal voordelen:

  • Je betaalt een vaste en geen variabele rente op de lening.
  • De rente die je betaalt is fiscaal aftrekbaar.
  • Je weet precies wanneer je klaar bent met het aflossen van de persoonlijke lening.

De persoonlijke lening is af te sluiten bij zowel een bank als kredietverstrekker. Het is altijd verstandig om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken om tot een goed besluit te komen.

Wat zijn de voorwaarden voor een persoonlijke lening afsluiten?

Hoeveel geld je exact kunt lenen om de aankoop en installatie van zonnepanelen te financieren, is afhankelijk van je inkomen en of je al andere leningen hebt lopen. Daarom ga je langs bij een onafhankelijk financieel adviseur om erachter te komen hoeveel geld je kan lenen voor zonnepanelen. Vraag je een offerte voor een persoonlijke lening aan, dan worden je gegevens opgevraagd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Hier worden alle leningen in Nederland geregistreerd. Heb je een achterstand in het betalen van een al bestaande lening, dan is het veelal niet mogelijk om geld te lenen.

Is dit niet het geval en werk je in loondienst? Dan kan je met tijdelijk of vast contract een bepaald bedrag lenen op basis van je (verzamel)inkomen.
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je minimaal 3 jaar zelfstandig zijn om in aanmerking te komen voor een geldlening, tenzij je cijfers er verbazingwekkend goed uitzien. Hoe jouw situatie er ook uitziet: informeer bij een financieel adviseur om erachter te komen wat er mogelijk is in jouw financiële situatie.

Doorlopend krediet: lening voor zonnepanelen

Naast de persoonlijke lening is er ook een ander consumptief krediet: het doorlopend krediet. Dit is een lening zonder einddatum en geld dat je aflost, is ook weer opneembaar. Je betaalt rente over het bedrag dat je opneemt. De looptijd staat niet vast en ook de rente is variabel. Het is een lening die veel wordt gebruikt als je voor langere tijd extra bestedingsruimte nodig hebt. Vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur welke leenvorm het beste bij je past. Het afsluiten van een doorlopend krediet is alleen mogelijk als dit mogelijk is binnen je huidige financiële situatie. Om die reden worden vaak je gegevens opgevraagd bij BKR in Tiel.

Speciale lening voor zonnepanelen

De persoonlijke lening en het doorlopend krediet zijn leenvormen die worden aangeboden door zowel banken als kredietverstrekkers. Daarnaast is er ook de Energiebespaarlening, een regeling die wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds. Deze duurzaamheidslening is geschikt voor particuliere woningeigenaren en Vereniging van Eigenaars. Tot slot bieden sommige gemeenten je ook de keuze om een Duurzaamheidslening af te sluiten. Deze leenvorm is vooral in trek vanwege de zeer lage rente. Houd er echter rekening mee dat dit niet altijd een optie is, want de gemeentelijke subsidieregeling voor zonnepanelen is enorm in trek bij mensen die hun woning willen verduurzamen.

Welke financiële voordelen levert een persoonlijke lening voor zonnepanelen op?

Welke lening je ook afsluit om zonnepanelen te financieren, in vrijwel alle gevallen profiteer je van verschillende voordelen:

  • Geld lenen voor zonnepanelen is mogelijk op verschillende manieren.
  • De rente op iedere lening die je afsluit is fiscaal aftrekbaar.
  • De btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen is terug te vragen bij de Belastingdienst.

Juist ook vanwege de fiscale voordelen is het de moeite waard om uit te zoeken wat je mogelijkheden zijn.

Groene leningen met elkaar vergelijken

Investeer je graag in een groene en duurzame toekomst en overweeg je daarom de aanschaf van zonnepanelen? Pak het verstandig aan en vind een passende lening. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom start je zo spoedig mogelijk met het vergelijken van de verschillende aanbieders. Wil je niet gebonden zijn aan een geldverstrekker? Vraag dan een onafhankelijk financieel adviseur om met je mee te kijken. Op die manier vind je een goede geldlening voor zonnepanelen en ook tegen condities die wenselijk en verantwoord zijn. Bovendien kan een adviseur je ook helpen bij het oversluiten van (een) bestaande lening(en) naar slechts één lening. Kortom: een uitstekende reden om eens een kennismakingsgesprek in te plannen om te weten wat je mogelijkheden zijn.

Meer informatie over geld lenen voor zonnepanelen:
Vereniging Eigen Huis – Zonnepanelen financieren
Independer – Leningen vergelijken
Essent – Zonnepanelen financieren
Nationaal Warmtefonds – Zonnepanelen via Energiebespaarlening

Scroll to Top