hypotheek recreatiewoning

Hypotheek recreatiewoning: wat zijn de mogelijkheden?

Wil je ieder weekend naar een tweede huis in de bossen of aan het strand? Een recreatiewoning of vakantiewoning is een mooie investering. Voor jezelf, maar ook wanneer je anderen een vakantie gunt. Heb je een vakantiewoning op het oog? De recreatiewoning wordt vaak gefinancierd door het afsluiten van een tweede hypotheek. Wil je weten hoe een hypotheek voor eenvakantiewoning werkt en kan je wel een paar tips gebruiken? Allesoverlenen.nl geeft je alle informatie om een weloverwogen besluit te nemen.

Bestaat er een hypotheek voor een recreatiewoning en wat zijn de voorwaarden?

Ja, er is financiering mogelijk voor de aankoop van een recreatiewoning. Vaak gebeurt dit door het afsluiten van een tweede hypotheek en pas ná toestemming van de gemeente waarin de vakantiewoning staat. Wel worden er voorwaarden gesteld aan een hypotheek voor eenvakantiewoning:

  1. De recreatiewoning moet in Nederland staan.
  2. Hij mag alleen van steen en niet verplaatsbaar zijn.
  3. De vakantiewoning moet op eigen grond staan.
  4. De recreatiewoning moet vermeld staan in het bestemmingsplan van de gemeente.
  5. Hij moet aangesloten zijn op het water- en elektriciteitsnetwerk.

Voldoet de recreatiewoning aan al deze voorwaarden? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een tweede hypotheek.

Hoe bereken je de hypotheek voor een recreatiewoning?

De hypotheek van een recreatiewoning wordt berekend aan de hand van een tweetal factoren: je financiële situatie en de waarde van de recreatiewoning. Een hypotheekverstrekker wil zekerheid dat je aan al je financiële verplichtingen kan voldoen. Daarom wordt er gekeken naar je inkomsten en of er eventuele schulden zijn. Qua hypotheekvormen heb je de keuze uit de aflossingsvrije hypotheek en een annuïteiten hypotheek. De hypotheekrente die je betaalt voor een tweede hypotheek is vaak hetzelfde als bij een eerste hypotheek, maar verschilt uiteraard per aanbieder.

Hoeveel eigen geld leg je in bij een recreatiewoning?

Er zijn maar weinig aanbieders die een volledige financiering aanbieden voor een vakantiewoning. Bij het financieren van een recreatiewoning leg je vrijwel altijd eigen geld in. Meestal leen je maximaal 70 procent van de woningwaarde. Dit betekent dat je de overige 30 procent zelf inlegt. Dit doe je door het inleggen van spaargeld, maar is ook mogelijk door het afsluiten van een persoonlijke lening. De persoonlijke lening, ook wel consumptief krediet genoemd, heeft een vaste looptijd en vaste rente.

Recreatiewoning financieren box 3

Een tweede woning en de schuld die daarbij hoort, wordt door de Belastingdienst gezien als vermogen. Om die reden wordt de recreatiewoning vaak belast in box 3. Dit betekent dat je de lening aftrekt van je vermogen, maar rente en kosten voor onderhoud zijn weer niet fiscaal aftrekbaar. Devakantiewoning komt dus niet in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Heel soms is dit mogelijk als de vakantiewoning een permanente verblijfplaats is. Wel is hiervoor toestemming nodig van de gemeente waarin de recreatiewoning staat.

Wat zijn de voorwaarden qua verhuur?

Het verhuren van een recreatiewoning levert een passieve inkomstenbron op. Koop je een vakantiewoning met als doel om deze te verhuren aan derden? Houd er rekening mee dat verschillende banken en hypotheekverstrekkers voorwaarden stellen aan het verhuren van eenvakantiewoning. Vaak mag dit maar een bepaald aantal dagen per jaar. Wil je een vakantiewoning permanent verhuren? Dan krijg je veelal te maken met de beleggingshypotheek. Overigens geldt voor de vakantiewoning geen eigenwoningforfait en de huurinkomsten zijn belastingvrij.

Is het mogelijk om permanent in de recreatiewoning te verblijven?

Wil je permanent in de recreatiewoning wonen? Dit is alleen toegestaan als de gemeente hiervoor toestemming geeft. Is dit niet het geval? Dan krijg je ook geen hypotheek voor de vakantiewoning met als doel om er permanent te blijven. Heeft de gemeente geen problemen met permanente bewoning? Dan wordt de vakantiewoning je hoofdverblijf en is het soms ook mogelijk om de woning te financieren met een ‘gewone’ hypotheek.

Hypotheekaanbieders vergelijken

Wil je een recreatiewoning financieren en wil je weten wat je kwijt bent aan rente? Door de verschillende hypotheekaanbieders en banken met elkaar te vergelijken, kom je er achter wat het beste bij je past. De hoogte van de rente en het hypotheekbedrag verschillen per aanbieder en daarnaast zijn er dus voorwaarden en regels omtrent verhuur van de vakantiewoning. Dit zijn allemaal zaken die om de hoek komen kijken bij de aankoop van eenvakantiewoning. Kortom: ga op onderzoek uit en ontdek wat er in jouw situatie mogelijk is.

Meer informatie over hypotheken voor recreatiewoningen of vakantiewoningen:
Regiobank – Hypotheek voor Recreatiewoning
ASN – Hypotheek Recreatiewoning

Independer – Hypotheken vakantiewoning vergelijken
Roompot Estate- Financiering van uw recreatiewoning

Scroll to Top