studie

Geld lenen voor je studie

Als je gaat studeren moet je geld besteden aan collegegeld, boeken, boodschappen en natuurlijk vrije tijd. Wil jij geld lenen voor je studie? Wij zetten de beste mogelijkheden voor je op een rijtje.

Studeren voor die volgende stap

Ben jij toe aan een volgende stap in je carrière, maar is een vervolgstudie zoals een master noodzakelijk? Of misschien wil je wel gewoon graag door studeren. De kosten voor een (particulieren)opleiding kunnen behoorlijk uiteenlopen. Maar wat zijn mogelijkheden om deze studie te financieren en wat zijn de voordelen en nadelen? Kom je nog in aanmerking voor studiefinanciering? Dan is dit waarschijnlijk de meest gunstige leenvorm. Kom je niet aanmerking omdat je al eerder een studie hebt gedaan, of ouder bent dan 30 jaar? Dan zou je, indien je een werkgever hebt, in gesprek kunnen gaan of jouw werkgever de opleiding mogelijk kan financieren. Mocht je de opleiding zelf willen financieren, dan zijn hier ook mogelijkheden voor beschikbaar.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kenmerkt zich door de vaste maandlasten. Bij het afsluiten van de lening worden afspraken gemaakt over de looptijd van de lening en ook de rente van de lening staat gedurende de looptijd van de lening vast. Wil je alleen voor je collegegeld een lening afsluiten? Dan is een persoonlijke een goede mogelijkheid om dit te financieren. Eventuele overige kosten die gemaakt worden tijdens jouw studie betaal je dan vervolgens zelf. Ben je op zoek naar meer flexibiliteit? Dan is een doorlopend krediet mogelijk een beter passende leenvorm.

Doorlopend krediet

Weet je nog niet precies hoeveel geld je wilt lenen gedurende de opleiding? Dan zou je ook kunnen overwegen om een doorlopend krediet af te sluiten. Bij een doorlopend krediet is het mogelijk om geld pas op te nemen op het moment dat je het nodig hebt. Elke maand los je vervolgens een vast percentage kredietlimiet af. Ook is het mogelijk om maandelijks extra af te lossen. Zowel de looptijd als de rente zijn variabel bij een doorlopend krediet. De rente voor een doorlopend krediet zijn hoger dan voor studiefinanciering of een persoonlijke lening.

Samenvatting: mogelijkheden om te lenen voor je studie

Wil je graag studeren en ben je benieuwd naar de financieringsmogelijkheden?

  1. Studiefinanciering. Kom je in aanmerking voor studiefinanciering? Dan is dit waarschijnlijk de meest gunstige lening voor jouw opleiding.
  2. Opleidingsbudget werkgever. Veel werkgevers stellen een opleidingsbudget beschikbaar. Ga hierover in gesprek met je werkgever.
  3. Persoonlijke lening. Deze lening met vaste maandlasten en een vaste rente is geschikt als je alleen je collegegeld wilt financieren.
  4. Doorlopend krediet. Ben je op zoek naar een meer flexibele lening? Dan zou een doorlopend krediet ook een passende lening kunnen zijn.

Meer informatie over geld lenen:
Wijzer in Geldzaken – Geld lenen voor je opleiding
DUO – Studiefinanciering

ING – Geld lenen voor je opleiding
ABN AMRO – Studielening

Scroll to Top