extra financiele ruimte

Geld lenen voor extra financiële ruimte

We houden allemaal wel van een stukje luxe. Niet iedereen kan echter zomaar geld vrij maken om zich die luxe te veroorloven. Geld lenen om daarmee extra financiële ruimte te creëren is daarbij een goede oplossing. Maar als je dan extra financiële ruimte nodig hebt en daarvoor geld lenen gaat, waar doe je dat dan? En vooral ook, waar let je op?

Voor welke luxe zou je extra geld achter de hand willen hebben?

Wanneer je een boot, caravan, chalet of een andere vorm van luxe kopen wil, dan is de kans groot dat je dat niet direct uit eigen portemonnee kunt betalen. In dat geval heb je extra geld nodig. Extra financiële ruimte kun je dan creëren door te kiezen voor geld lenen. Op die manier komt er extra geld vrij en krijg je de extra financiële ruimte die zo welkom kan zijn.

Waarom zou je geld lenen voor luxe?

Waarom zou je eigenlijk die extra financiële ruimte voor luxe willen? En waarom zou je daarvoor kiezen voor geld lenen bij een geldverstrekker? Heel logische vragen waarbij het antwoord niet voor iedereen hetzelfde is. Soms geeft extra geld een veilig gevoel, ‘voor het geval dat’. Voor anderen is die extra financiële ruimte belangrijk om een lang gekoesterde droom in vervulling te gaan. En ondanks dat luxe geen eerste levensbehoefte is, is het voor velen een stuk comfort waardoor met extra financiële ruimte het leven een stuk prettiger is. Wat je beweegreden ook is, geld lenen voor luxe kan op verschillende manieren. Zo kun je geld lenen op basis van een persoonlijke lening, maar ook in de vorm van een doorlopend krediet.

Geld lenen voor luxe via een persoonlijke lening

De persoonlijke lening is de meest gekozen lening. De persoonlijke lening kun je bij vrijwel iedere kredietverstrekker afsluiten, maar je kunt hiervoor ook terecht bij je bank. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je een nieuwe auto koopt, kun je ook direct bij de dealer een persoonlijke lening afsluiten. De belangrijkste kenmerken van een persoonlijke lening zijn:

  • Een vaste rente gedurende de looptijd van de lening. Gunstig wanneer je de lening voor de laagste rente afsluit
  • De vaste rente is fiscaal aftrekbaar
  • De lening heeft een vaste looptijd met een duidelijke einddatum
  • Een minimale looptijd van 6 maanden en een maximale looptijd van 120 maanden

Extra financiële ruimte via een doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet heb je wat meer extra financiële ruimte omdat dit krediet, zoals het woord het al zegt, een doorlopend karakter heeft. Je leent een bepaald bedrag en wat je tussentijds aflost, kun je ook weer opnemen. In tegenstelling tot de persoonlijke lening kent het doorlopend krediet een variabele rente die wordt berekend over het opgenomen bedrag. De belangrijkste kenmerken op een rij:

  • Geen vaste looptijd
  • Afgelost bedrag kan weer worden opgenomen
  • Variabele rente
  • Minimale looptijd van 1 maand, maximale looptijd afhankelijk van de voorwaarden waaronder het krediet is afgesloten

Kom ik in aanmerking voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet?

Een onafhankelijk financieel adviseur kan een berekening voor je maken of en hoeveel geld je kunt lenen. Er wordt gekeken naar je inkomen, en eventueel dat van je partner. Daarnaast wordt ook gevraagd of je nog andere leningen hebt lopen, of betalingsverplichtingen hebt waar in de berekening van het te lenen bedrag rekening mee gehouden moet worden. Denk bij dergelijke financiële posten niet alleen aan je hypotheek, maar ook aan een roodstand op de bankrekening, een auto op basis van private lease, en eventuele alimentatie die betaald moet worden. Voor een werknemer in loondienst zal er bewijs van inkomen overlegd moeten worden. Een zelfstandige zal zeker 3 jaar als zelfstandige werkzaam moeten zijn en over die drie jaren gunstige cijfers moeten tonen. Vanwege het doorlopende karakter van het doorlopend krediet zal er extra gelet worden op je financiële draagkracht.

Toetsing en registratie bij het BKR

Een krediet of lening wordt altijd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Dit is vooral om consumenten te beschermen tegen het overmatig afsluiten van leningen waardoor de lasten niet meer kunnen worden gedragen. Daarnaast kan een kredietverstrekker het betaalgedrag toetsen. Zo kan iemand een negatieve notering krijgen wanneer de aflossingen niet tijdig worden gedaan. Daarnaast kan een kredietverstrekker ook juist zien dat iemand wel een nette betaler is. Veel consumenten kijken enigszins negatief naar een registratie bij het BKR. Echter, wanneer jij netjes alles op tijd betaalt, zal een kredietverstrekker hier vertrouwen uit putten.

Een lening kiezen die bij je past

Wil je geld lenen voor extra financiële ruimte, dan is het dus van belang na te denken over welke lening het beste bij je past. Omdat een lening een beslissing is waarmee je niet over één nacht ijs gaat, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Ga dan ook nooit met de eerste de beste kredietverstrekker in zee. Vergelijk kredietverstrekkers onderling. Het is tevens van belang je niet alleen blind te staren op wie de laagste rente aanbiedt, maar ook onder welke voorwaarden je de lening afsluit. Die voorwaarden zijn misschien nog wel belangrijker dan het rentepercentage. Wil je een neutraal advies van iemand die de beste kredietverstrekkers kent en weet waar je bij het afsluiten van een lening op moet letten? Ga dan naar een onafhankelijk financieel adviseur. Het kenmerk onafhankelijk is hierbij heel belangrijk. Zo weet je immers altijd zeker dat de voor jou beste lening wordt aanbevolen, en niet de lening die het beste is voor de portemonnee van de adviseur. De adviseur kan direct toetsen welke mogelijkheden er op basis van je huidige financiële mogelijkheden zijn. De onafhankelijk financieel adviseur kan overigens ook heel goed met je meedenken over welke kredietvorm voor jou geschikt is. Samen met jou kan hij of zij uiteindelijk de lening aanvragen.

Meer informatie over extra financiële ruimte:
Independer – Vergelijk mogelijkheden
ING – Alle mogelijkheden om te lenen

Scroll to Top