camper financieren

Camper financieren

De camper staat voor het ultieme gevoel van vrijheid. Je kan namelijk gaan en staan waar je wilt. Alle voorzieningen en benodigdheden heb je binnen handbereik en je ontdekt de mooiste plaatsen in binnen- en buitenland. Sparen voor een camper duurt lang en daarom wil je misschien niet langer wachten. Een camper financieren behoort gelukkig tot de mogelijkheden. Je leent dus geld om je droom te verwezenlijken. Ben je enthousiast? Lees dan beslist verder, want we vertellen je graag hoe dit werkt en waar je zoal op moet letten.

Waarom geld lenen voor een camper?

Geld lenen voor een camper of caravan is een optie als je niet langer wilt wachten met het verwezenlijken van je droom. Je hebt misschien niet genoeg geld op je spaarrekening staan om de aankoop te bekostigen, maar je kan wel aan je betalingsverplichtingen voldoen bij een kredietverstrekker. Dat is een goede reden om geld te lenen voor een camper of caravan. Uiteraard houd je de kosten zoveel mogelijk beperkt, zodat er voldoende financiële bewegingsruimte overblijft. Daarom ga je op zoek naar een lening die het beste bij jouw financiële situatie past.

Camper financieren: ga je voor een nieuwe of tweedehands camper?

Bij het kopen van een camper is het belangrijk om eerst het budget te bepalen. Hoeveel geld wil je maximaal uitgeven aan een nieuwe of tweedehands camper? Wil je een budget of luxe variant? Ga je voor onderhoudsvrij of vind je het niet erg om af en toe te sleutelen een camper? En als je kiest voor een tweedehands camper, hoe is het dan gesteld met de technische staat? Je wilt achteraf niet geconfronteerd worden met extra kosten. Overweeg daarom een onafhankelijke aankoopkeuring en maak altijd eerst een proefrit voor je tot aankoop van de camper over gaat. Dit helpt je bij het maken van een goede keuze.

Financieren camper: hoe doe je dat?

Er zijn allerlei mogelijkheden om de aankoop van een camper of caravan te realiseren. Je kan bijvoorbeeld langsgaan bij je ‘huisbank’ of online op zoek gaan naar een betrouwbare kredietverstrekker. Er zijn ook mensen die besluiten om de camper te financieren bij de dealer. Waar je keuze ook op valt, wees bewust van wat je doet. Geld lenen kost geld en die kosten zijn vaak te beperken. Bovendien worden er verschillende rentes gehanteerd. De rente bij je eigen bank kan veel hoger uitvallen, dan wanneer je kiest voor een online aanbieder. Of het nu gaat om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet: start met een realistisch plan.

Start met een goed financieel plan

Overweeg je om op korte termijn een camper te kopen, maar beschik je niet over de financiële middelen? Een persoonlijke lening of doorlopend krediet biedt uitkomst. Uiteraard kan je niet lukraak een geldlening afsluiten. Geldverstrekkers willen weten of jij aan je betalingsverplichtingen kan voldoen. Laat het echter niet teveel van een kredietverstrekker afhangen, maar kom ook zelf in actie en maak een berekening hoeveel je maandelijks kan missen aan aflossen op een geldlening. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij en maak inzichtelijk hoe je er financieel voor staat. Is dat duidelijk, informeer dan naar de voorwaarden die een bank of geldverstrekker hanteert.

Persoonlijke lening: geen verrassingen

Een camper financieren is mogelijk met een persoonlijke lening. Je leent een vast geldbedrag bij de bank of kredietverstrekker en dit doe je tegen een vaste rente. De rente wijzigt dus tussentijds niet. Extra aflossen is niet bij iedere persoonlijke lening mogelijk. Dit is beslist iets om rekening mee te houden als je besluit om voor een persoonlijke lening te gaan. Deze geldlening is daarom vooral interessant als je niet van verrassingen houdt en je voorkeur uitgaat naar een vast maandbedrag. Maar let op, want boetevrij extra aflossen is niet altijd een optie, dus houd dit goed voor ogen.

Doorlopend krediet: flexibele geldlening

Behalve de persoonlijke lening heb je als consument ook de keuze uit een doorlopend krediet. Dit is een flexibele geldlening die zich kenmerkt door een variabele rente. Afgeloste bedragen zijn ook weer op te nemen. Je betaalt rente over het geld dat je opneemt. Boetevrij aflossen is geen enkel probleem. Sterker nog: het is zelfs vastgelegd in de wet dat je vervroegd kan aflossen. Wel moet je rekening houden met een langere looptijd, vooral als je vaker geld opneemt. Bovendien kan de rente tussentijds worden aangepast door de geldverstrekker. Om die reden is geld lenen door middel van een doorlopend krediet niet voor iedereen een goed idee. Wil je het restant krediet aflossen? Dan moet je zelf contact opnemen met de kredietverstrekker.

Camper of caravan financieren via de dealer

Geld lenen om de aankoop van een caravan te financieren? Vaak biedt ook de dealer de mogelijkheid om een lening af te sluiten. In de praktijk betekent dit dat je het aankoopbedrag van de camper aflost in meerdere termijnen. Houd er rekening mee dat een financiering via de dealer vaak duurder is dan wanneer je een lening afsluit bij een bank of online kredietverstrekker. De rente is meestal hoger en daarom is het verstandig om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Op die manier ontdek je wat in jouw situatie het meest voordeligst is. Wellicht past een persoonlijke lening meer bij dit leendoel!

Extra aflossen: heeft dit toegevoegde waarde?

Geld lenen is kostbaar en daarom streven veel mensen ernaar een geldlening zo snel mogelijk af te lossen. Zodra er ruimte is om extra geld af te lossen, nemen ze contact op met de bank of kredietverstrekker. Dit is begrijpelijk, want door extra af te lossen, gaat ook de totale kredietvergoeding omlaag. De openstaande schuld bij een bank of kredietverstrekker neemt af. Bovendien wordt ook de looptijd van de geldlening verkort. Je betaalt dus minder rente. Om die reden is het altijd verstandig de voorwaarden goed door te nemen als je besluit een lening af te sluiten. Het is namelijk niet bij iedere aanbieder mogelijk om vervroegd of boetevrij af te lossen.

Welke lening kies je voor een camper of caravan?

Een nieuwe camper is hartstikke leuk, maar er komt ook heel wat op je af. Vooral ook als je de camper niet zelf financiert, maar je op zoek moet naar een passende geldlening. Hoe weet je nu welke lening geschikt is voor het financieren van een camper of caravan? Het is belangrijk dat jij altijd het overzicht hebt. Gebruik je het geld puur en alleen voor de camper? Dan is de persoonlijke lening vaak de beste keuze. Je hebt zekerheid en je weet precies wanneer de lening is afgelost. Wil je meer financiële vrijheid en af en toe ook afgeloste bedragen kunnen opnemen? Dan gaat de voorkeur meestal uit naar een doorlopend krediet.

Bespaar geld door aanbieders met elkaar te vergelijken

Een camper financieren en het liefst zo voordelig mogelijk? Geld lenen is prijzig, want je betaalt rente over het geldbedrag dat je leent. Om die reden is het verstandig de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Ga dus niet alleen langs bij de bank waar je ook je betaalrekeningen hebt lopen, maar vergelijk de verschillende aanbieders met elkaar. Kijk verder niet alleen naar het totaalbedrag dat je leent, maar let ook op de voorwaarden. Is extra aflossen een mogelijkheid, hoe zit het met boetevrij extra aflossen en waar profiteer je van de laagste rente? Het zijn allemaal factoren die een rol spelen en dus is het relevant om alles voor jezelf op een rij te zetten.

Vergelijk leningen:
Independer
Pricewise

Meer informatie over Camper Financieren:
Nibud – Vind een financieel adviseur
ING – Camper Financieren

Scroll to Top