boot financieren

Boot financieren

Het is zover: je gaat je eigen boot kopen. Of wellicht doe je je oude sloepje weg, en komt er eindelijk die grotere boot voor in de plaats. Je kijkt er naar uit: varen door de grachten, via de ene Nederlandse rivier naar de andere, en wellicht ook naar het buitenland. Dat wordt straks mogelijk met jouw nieuwe boot. Een droom die voor jou uitkomt ook. Maar hij moet wel nog even gekocht en betaald worden natuurlijk. Want als het om meer gaat dan een roeiboot of klein sloepje: dit vraagt om een serieuze investering, en dus ga je op zoek naar mogelijkheden voor boot financiering. Wat kom je tegen op jouw weg om een lening voor boot te vinden? Wij geven je alvast wat antwoorden. Alvast goed om te onthouden: door de historisch lage rente is een boot financieren middels een hypotheek of lening goedkoper en dus aantrekkelijker dan ooit. Dat je daardoor meer kunt lenen om jouw boot te financieren dan jaren geleden is wellicht een mooie bijkomstigheid.

Overwaarde hypotheek gebruiken

Een interessante optie voor boot financieren is het gebruiken van de hypotheek op je huis, tenminste als daar overwaarde op zit. Mocht je al veel hebben afgelost op je hypotheek, dan biedt dat mogelijk ook nog ruimte. Het gebruiken van je huidige hypotheek is ook de makkelijkste manier om boot financiering te regelen, je hoeft immers niet op zoek te gaan naar andere opties om geld te lenen voor je boot financiering. En het is ook nog eens de goedkoopste manier om te lenen voor de aanschaf van je vaartuig. Hoe dat werkt? Heel eenvoudig: je sloot ooit een hypotheek af voor je woning. Dat kan tot maximaal 100% van de woningwaarde van dat moment. Is jouw huis de afgelopen jaren flink in waarde gestegen (en die kans is groot), dan is (het bedrag van) die 100% woningwaarde een stuk hoger dan op het moment van afsluiten. Daardoor ontstaat er financiële ruimte om te lenen, die je zou kunnen gebruiken voor een flinke verbouwing aan je huis, maar in dit geval dus ook voor je boot. En als je al flink hebt afgelost, dan is er ook nog eens flink minder over van het percentage van de woningwaarde op het moment van lenen. Jouw hypotheek is bijvoorbeeld afgesloten op 90% van de woningwaarde van toen, en is nu nog maar 70% van de woningwaarde van nu. Beide situaties bieden dus financiële ruimte om iets extra’s te lenen. Ga daarom in gesprek met jouw hypotheekverstrekker en informeer naar de mogelijkheden om jouw boot te financieren.

Een scheepshypotheek

Een scheepshypotheek werkt ongeveer hetzelfde als de hypotheek op je huis. Zoals jouw woning onderpand (dus een stuk zekerheid) is voor de hypotheekverstrekker, zo geldt dat voor een scheepshypotheek ook voor jouw boot. Mocht jij niet aan je verplichtingen kunnen voldoen (in de zin van je maandelijkse aflossingen en rente betalen), dan zou de hypotheekverstrekker beslag kunnen laten leggen op jouw vaartuig. Uiteraard komt het zover niet, want je houdt vanaf nu rekening met die nieuwe maandelijkse lasten. Wel zijn een aantal voorwaarden bij een scheepshypotheek anders. De looptijd kan grofweg variëren tussen de 10 en 15 jaar, natuurlijk afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Het minimumbedrag is vaak 20.000 euro, en financiering is meestal mogelijk voor 50% tot 80% van de aankoopwaarde van je boot. Je zal dus wat eigen geld moeten hebben om een aanbetaling te kunnen doen: volledig een boot financieren met een scheepshypotheek kan helaas niet. We raden een scheepshypotheek niet aan als je, zoals hierboven beschreven, nog ruimte hebt in je huidige hypotheek op je huis. Het verkrijgen van een scheepshypotheek is namelijk net ietsje omslachtiger dan het afsluiten of verhogen van de hypotheek die je al hebt. De waarde van een boot of schip neemt immers niet zo in waarde toe dan de waarde van je woonhuis. Sommige hypotheekverstrekkers vinden dat dus minder interessant, omdat ze ook ietsje meer risico lopen. Ook moet je je nieuw boot verplicht laten brandmerken, dat wil zeggen een registratienummer aanvragen voor je boot.

Persoonlijke lening boot lenen

Natuurlijk kan geld lenen voor een boot ook middels een persoonlijke lening. Je sluit daarvoor een contract af, waarin wordt vastgelegd welk bedrag je leent, in hoeveel termijnen je dit terugbetaalt en hoeveel rente je over de totale lening moet vergoeden, in maandelijkse termijnen. Vervolgens krijg je dit bedrag op je rekening gestort en kan je je boot financieren. Je weet dus wel dat je vanaf dat moment, net als bij een hypotheek, maandelijks een stukje aflossing plus rente zal moeten betalen. Houd daar dus rekening mee in je uitgavenpatroon. In de meeste gevallen is de maximale looptijd van een persoonlijke lening 15 jaar. Besef dus dat je de aflossing en rente niet mag uitsmeren over maximaal 30 jaar, zoals bij een hypotheek. Bij het maken van een berekening om je boot te financieren kom je daar overigens zelf achter. Groot voordeel van een persoonlijke lening ten opzichte van een doorlopend krediet is dat je op een gegeven moment jouw persoonlijke lening helemaal hebt afgelost en dus geen verplichtingen meer hebt. De looptijd van de lening is dus van begin tot eind te overzien.

Boot financieren met doorlopend krediet

Een andere mogelijkheid voor boot lenen is een doorlopend krediet. Dit houdt in dat je tot een bepaald bedrag kunt lenen. Je hebt dus te maken met een maximum. Wil je extra geld lenen, dan zal je eerst iets afgelost moeten hebben. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je geld opneemt wanneer en in zoverre als dat nodig is. Dit is een erg handige leenmogelijkheid als je nog niet exact het bedrag weet wat je in totaliteit nodig gaat hebben. Stel: je koopt een boot die nogal wat achterstallig onderhoud nodig heeft, maar het is nog niet in te schatten hoeveel precies. Ook wil je er flink aan verbouwen, bijvoorbeeld de inrichting aanpassen zodat je er ook kunt koken en slapen. Maar wellicht zet je ook een nieuw kajuit op jouw nieuwe vaartuig. Gaandeweg ontdek je hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je daarom moet lenen. Misschien maak je bepaalde kosten ook pas in het najaar of zelfs pas volgend voorjaar, en heb je dat geld niet nu al nodig. Een doorlopend krediet is dus een flexibele vorm van boot financieren. Je leent in zoverre als het nodig is om te lenen. Veel mensen houden bijna hun hele leven een doorlopend krediet aan, waarmee ze dus de looptijd van de lening steeds verder oprekken. Waarom? Omdat het zo handig is om wat extra geld te kunnen gebruiken op momenten dat je dat zelf even niet hebt. Houd er wel rekening dat je met een doorlopend krediet vaak een iets hogere rente betaalt.

Koop op afbetaling en huurkoop

Een nieuwe boot kopen kan ook door middel van koop op afbetaling, of met huurkoop. Het is niet voor niets dat we deze optie wat later bespreken dan de andere mogelijkheden. In de meeste gevallen is koop op afbetaling namelijk duurder dan op een andere manier lenen voor een boot. Je betaal dan namelijk niet bepaald de laagste rente. Wat koop op afbetaling of huurkoop ook minder aantrekkelijk maken is het moment waarop je juridisch eigenaar bent. Dan ben je in dit geval namelijk niet direct, en je moet je afvragen of je dat wel wil: varen met een vaartuig dat nog niet officieel van jou is.

Met financial lease boot kopen

Tot slot benoemen we kort financial lease. Dit is een mogelijkheid om te lenen voor een boot die aantrekkelijk kan zijn als je zelfstandige bent. De investeringsaftrek en de fiscale aftrekmogelijkheid maken dit zelfs tot één van de aantrekkelijkste leenmogelijkheden voor de aanschaf van een boot. Maar dan moet je dus wel zelfstandige zijn. Het voordeel hiervan is dat je geen geld uit je bedrijf hoeft te halen om je boot te financieren, maar via financial lease geld voor je boot leent. Dat kan vooral aantrekkelijk zijn voor boot financieren als jouw onderneming nog niet zo lang bestaat of de financiële middelen binnen je bedrijf al beperkt zijn. Laat dit goed uitzoeken en financial lease op maat voor je maken.

Conclusie geld lenen voor een boot

Als we alle mogelijkheden voor geld lenen voor je nieuwe boot op een rij zetten, dan is de conclusie eigenlijk heel simpel. Heb je de mogelijkheid en de financiële ruimte om geld bij te lenen binnen je huidige hypotheek: doen. Is dat niet zo, dan past een persoonlijke lening of scheepshypotheek beter bij jou. Die laatste mogelijkheid is een goeie optie als je ook wat eigen geld hebt dat je kunt investeren in plaats van te kiezen voor volledige boot financiering. Is het leenbedrag nog niet helemaal duidelijk en wil je graag flexibiliteit, kies dan voor een doorlopend krediet. Indien je zelfstandig ondernemer bent, is het zeker raadzaam financial lease te onderzoeken. Alleen als de andere leenopties niet mogelijk zijn, dan kan je ook kijken naar de vaak minder aantrekkelijke financiering middels koop op afbetaling of huurkoop. Uiteraard hangt dit alles af van jouw persoonlijke situatie, wensen en mogelijkheden.

Meer informatie over het financieren van een boot:
NN – Geld lenen voor een boot

Scroll to Top