badkamer financieren

Een badkamer financieren

Een badkamer heeft niet het eeuwige leven. Na verloop van tijd beginnen douchecabines, toiletten en wastafels te verouderen en kapot te gaan. Een nieuwe badkamer is echter een grote investering. Ook voor een goedkope badkamer ben je al gauw enkele duizenden euro’s kwijt. Heb je dit geld niet op je spaarrekening staan? Dan kun je geld lenen voor je badkamer. Wat voor lening sluit je hiervoor het beste af en waar doe je dat?

Investeren in een goede badkamer?

Als je een huis koopt, is de bestaande badkamer niet altijd naar je zin. Hij is ingericht volgens de smaak van de vorige bewoners en die hebben er ook al lange tijd gebruik van gemaakt. Erg fris ziet het er dan vaak niet meer uit. Wat is er dan fijner dan een compleet nieuwe badkamer te laten installeren? Je kunt dan kiezen voor het sanitair dat jou het meest bevalt en voor een indeling die jij praktisch vindt. Zo geniet je nog meer van je nieuwe woning. En wist je dat een nieuwe badkamer een positieve invloed heeft op de waarde van je huis? Zo is een nieuwe badkamer zijn geld zeker waard.

Waarom zou je geld lenen voor een badkamer

Als je geen geld hoeft te lenen voor grote uitgaven, dan heeft dat vaak de voorkeur. Je betaalt dan geen rente en loopt niet het risico dat je de aflossing niet kunt betalen. Een badkamer is echter een zodanig grote uitgave dat je het geld vaak niet hebt liggen. Moet je hier eerst voor sparen, dan ben je jaren bezig. Een nieuwe badkamer kan de waarde van je woning verhogen. Daardoor krijg je indirect een deel van je investering weer terug. Dat geld zit weliswaar vast in de stenen, maar het risico dat je loopt als je geld leent, wordt er wel wat lager door. Geld lenen voor een badkamer levert je dus direct meerwaarde op met een relatief laag risico.

Waar sluit je een lening af

Leningen kun je op veel verschillende plaatsen afsluiten: bij de bekende banken, bij wat kleinere kredietverstrekkers en ook bij je familie of vrienden. Dat laatste zullen we hier verder niet bespreken omdat bij lenen van kennissen weer heel andere zaken van belang zijn om op te letten dan bij een lening bij een bank.

Een badkamer financieren is iets anders dan geld lenen voor bijvoorbeeld een auto. Omdat je nieuwe badkamer onderdeel is van je woning, kun je de kosten betalen uit je hypotheek. Dit hoeft echter niet. Het is ook mogelijk een persoonlijke lening af te sluiten of gebruik te maken van een doorlopend krediet.

Je hypotheek verhogen om je badkamer te financieren

Onder voorwaarden kun je je hypotheek gebruiken om de verbouwing van je badkamer van te betalen. Er zijn twee situaties mogelijk: ofwel je koopt een ander huis en wilt meteen je badkamer verbouwen, ofwel je wilt geld lenen voor een nieuwe badkamer in je huidige woning. In beide gevallen zijn er verschillende mogelijkheden om extra geld te lenen in de vorm van een hypotheek. Voordeel hiervan is dat de rente fiscaal aftrekbaar is. Je hypotheekadviseur kan je hier het juiste advies over geven.

Een hogere lening afsluiten

Als je een woning koopt en je sluit daar een hypotheek voor af, kun je daarbij gelijk rekening houden met de kosten van de verbouwing van je badkamer. Ook kun je later nog besluiten je hypotheek te verhogen. Er is wel een maximum gesteld aan de totale hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning, dus je kunt niet zomaar lenen zoveel als je wilt. Als je woning echter meer waard is dan de hoogte van de hypotheek, dan zal er meestal wel ruimte zijn om extra geld te lenen.

De badkamer financieren met een bouwdepot

Speciaal voor de verbouwing van je huis is er de mogelijkheid een bouwdepot op te nemen in je hypotheek. Voorwaarde is dan wel dat je woning door de verbouwing meer waard wordt. Doordat je een nieuwe badkamer laat plaatsen, wordt je huis meestal wel meer waard maar niet zoveel als je voor de badkamer betaalt. Dit betekent dat je de verbouwing maar voor een beperkt deel uit het bouwdepot kan betalen. Je zult dus een deel op een andere manier moeten betalen.

De hypotheek oversluiten

Loopt je hypotheek al een tijdje, dan kan het zijn dat ondertussen de rente zoveel gedaald is dat het de moeite waard is de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Je betaalt dan wel een boete maar als de rente op je nieuwe hypotheek laag genoeg is, dan verdien je die vanzelf weer terug. Als de waarde van je huis gestegen is, kun je je nieuwe hypotheek voor een hoger bedrag afsluiten. Met dit extra geld kun je je nieuwe badkamer financieren.

Voor alle mogelijkheden om te lenen voor een badkamer door je hypotheek te verhogen geldt dat het verstandig is advies te vragen van een financieel adviseur. Deze kan je helpen bij het vinden van voordeligste optie die het beste bij jouw situatie past.

De persoonlijke lening

Een anderen mogelijkheid om je nieuwe badkamer op afbetaling te kopen, is met een persoonlijke lening. Je leent dan een vast bedrag tegen een vooraf afgesproken rente en looptijd. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Bij deze lening is het niet van belang of je huis meer waard wordt door de verbouwing. De rente is niet fiscaal aftrekbaar. Voordeel is wel dat je geen notariskosten hoeft te betalen, zoals bij een hypotheek wel het geval is.

Een speciale verbouwingslening afsluiten

Als je wilt lenen voor een badkamer, kun je ook kiezen voor een speciale verbouwingslening. Dit is een persoonlijke lening die specifiek bedoeld is om een verbouwing mee te betalen. Omdat je het geld in je eigen huis steekt, is de rente lager dan van een gewone persoonlijke lening. Bijkomend voordeel van deze lening ten opzichte van het verhogen van je hypotheek is dat je de verbouwingslening boetevrij versneld mag aflossen. Mocht je na verloop van tijd geld over hebben, dan kun je dus snel van je lening af. Bij een hypotheek zijn hier meer regels en mogelijke boetes aan verbonden.

Doorlopend krediet

Weet je nog niet hoeveel je gaat uitgeven? Dan kun je een doorlopend krediet overwegen. Bij een doorlopend krediet neem je pas geld op als je het nodig hebt en los je elke maand een vast percentage van de kredietlimiet af. Daarnaast kun je extra aflossen als je dat wilt. De rente en looptijd zijn variabel. De rente voor dit type lening is hoger dan voor een hypotheek of een persoonlijke lening. Laat je daarom goed adviseren voordat je voor een doorlopend krediet kiest.

Een badkamer op afbetaling kopen

Er zijn badkamer winkels waar je je badkamer niet in één keer hoeft af te rekenen. Je kunt dan wel meteen van je nieuwe badkamer genieten maar je betaalt de rekening verspreid over een aantal maanden. Een veel gebruikte methode is in3, waarbij je direct bij aankoop de eerste termijn betaalt en in de volgende twee maanden de resterende aflossingen. Nadeel hiervan is wel dat het maximale bedrag beperkt is tot € 3000 en de looptijd niet vrij te kiezen is, waardoor je wat grotere uitgaven niet gespreid kunt betalen en de maandelijkse aflossing vrij hoog kan zijn.

Welke lening past bij jou

Geld lenen kost geld, net als de verbouwing van een badkamer. Voor de badkamer ga je naar meerdere speciaalzaken om het mooiste sanitair voor de beste prijs uit te zoeken. Dus waarom zou je voor een lening niet hetzelfde doen? Gelukkig hoef je voor het vergelijken van leningen niet uit je luie stoel te komen, want een overzicht van de mogelijkheden vind je hier op deze website.

Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om je te laten adviseren door een financieel adviseur. Deze bespreekt met jou de mogelijkheden en bekijkt wat voor jou financieel mogelijk en verstandig is. Vervolgens is de keuze aan jou of je de lening gemakkelijk zelf online afsluit of dat je dit bij je adviseur doet.

Meer informatie vind je op de volgende websites:
Nibud – Badkamer financieren
NN – Tips badkamer financieren

Scroll to Top