Rijbewijs financieren

Rijbewijs Financieren: Geld lenen om je rijbewijs te halen

Waarschijnlijk droom je er al langer van: je rijbewijs halen. Dat ene felbegeerde papiertje wil je koste wat het kost op zak hebben! Je rijbewijs staat gelijk een vrijheid, gaan en staan waar je wilt, erop uit trekken met je auto… Zie je het al voor je? Helaas is het behalen van je rijbewijs duur. De kosten voor je rijlessen kunnen behoorlijk in de papieren lopen, en dan komen je examens er nog bij. En met je rijbewijs op zak wil je ook een auto aan kunnen schaffen. Misschien vraag je je af hoeveel geld je nodig hebt om je rijbewijs te financieren, of denk je al na over geld lenen. Heb je een rijbewijs nodig, dan kun je de hoge kosten dekken door het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. We leggen je graag alles uit over je rijbewijs financiering. Let op geld lenen kost geld.

Voordelen van je rijbewijs halen

Je besluit staat vast: je wilt gaan investeren in jezelf en daarom je rijbewijs gaan halen. Gefeliciteerd met dit besluit! Je hebt vast zelf al aan alle voordelen gedacht, maar wij bespreken deze graag nog even.

Allereerst ben je natuurlijk veel mobieler. Dit biedt niet alleen mogelijkheden op privé gebied (denk eens aan een gave rondrit met de auto!), maar ook zeker op het gebied van werk en inkomen. Bij veel (bij)banen is het een pré wanneer je over een rijbewijs en auto beschikt, of heb je zelfs echt een rijbewijs nodig. Ook kun je verder buiten je woonplaats gaan kijken naar werk, en hoef je een baan op een afgelegen industrieterrein niet meer te laten lopen. Met je auto kun je daar immers gemakkelijk komen. Plekken waar je met het openbaar vervoer moeilijk kan komen liggen ineens binnen handbereik. En hoe lekker zou het zijn om niet meer door de regen te hoeven fietsen? In sommige situaties is de fiets wel het beste vervoersmiddel, maar het feit dat je de luxe hebt om te kunnen kiezen tussen je auto en je fiets is al fijn. Met je rijbewijs op zak hoef je ook niet meer te wachten op de bus of trein. En van die vervelende vertragingen, dure kaartjes of overstappen ben je ook af. Dankzij je auto kun je zelf bepalen hoe laat je ergens arriveert, in plaats van je te houden aan de dienstregeling van de NS. Je auto en je rijbewijs brengt je zelfstandigheid en vrijheid.

Waarom geld lenen om je rijbewijs te halen?

Je weet al dat je veel geld kwijt bent voordat je je papiertje op zak heb. Wij hebben het exacte kostenplaatje voor het behalen van je rijbewijs voor je uitgezocht en wat je rijbewijs financiering inhoudt.

Afhankelijk van de rijschool die je kiest kost een gemiddelde rijles ongeveer €45,00 per uur. Over het algemeen heeft een leerling (uitzonderingen daargelaten) 39 lessen nodig om op te mogen voor het praktijkexamen. Dit examen is, net als de tussentijdse toets en het theorie-examen, niet gratis. Voor je praktijkexamen ben je een vast bedrag van €112 euro kwijt en je theorie-examen kost je €37,00. Ook kun je ervoor kiezen om een tussentijdse toets te doen. Deze is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. De kosten voor deze toets bedragen €120,00. Uiteraard hoop je dat je alle examens in één keer haalt, maar uit de praktijk blijkt dat de meeste leerlingen wel een keer zakken. Iedere examenpoging kost je opnieuw het bedrag zoals eerder genoemd.

Als je eenmaal je rijlessen hebt gevolgd en je examens hebt behaald, kost ook het aanvragen van je rijbewijs geld. Volgens onderzoek van het CBR kost het al met al zo’n €2.400 euro om je rijbewijs te financieren. Er is dus een behoorlijke smak geld nodig om je rijbewijs te halen. Als je dit bedrag al hebt, dan is het een behoorlijke aanslag op je spaarrekening om zelf je rijbewijs te betalen. Daarom kan het geld lenen een voordeel voor je zijn. Het is een investering die dubbel en dwars de moeite waard is. Je investeert namelijk in jezelf en in je eigen ontwikkeling. En dat niet alleen, een rijbewijs is een van de weinige dingen waar je je hele leven plezier van hebt. Wat je bespaart door geld lenen, kun je weer besteden aan een leuke auto. Je hebt vast al in gedachte welke auto goed bij je zou passen.

Rijbewijs financiering dankzij een consumptieve lening

Leningen zijn er in allerlei varianten en soorten, en kun je afsluiten bij diverse banken of particuliere bedrijven. Uiteindelijk komt het in grote lijnen op hetzelfde neer: je gaat geld lenen en over dat bedrag betaal je rente. Het geleende bedrag moet je terugbetalen, ook wel het aflossen van je lening genoemd. Grofweg zijn consumptieve leningen te verdelen in 2 vormen, namelijk de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. We lichten beide vormen hier verder toe en geven je uitleg over de voordelen én de nadelen van deze vormen van geld lenen.

Rijbewijs financiering en een persoonlijke lening

Je hebt vast wel eens gehoord van het afsluiten van een persoonlijke lening, maar wat houdt dit precies in en aan welke voorwaarden ben je gebonden? We leggen het je graag uit. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, wordt een vast bedrag direct op je bankrekening gestort. Dit gebeurt in één keer: je krijgt dus ineens het volledige geleende bedrag uitgekeerd. Iedere maand betaal je een vast percentage aan rente en aflossing en er geldt een vaste looptijd. Je weet dus bij het afsluiten van de lening wanneer je deze hebt afbetaald. Let wel op: wanneer je een persoonlijke lening afsluit geldt het bedrag van €5.000 als minimum. Je kunt dus niet minder dan dit bedrag lenen.

Rijbewijs financiering en een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is misschien een wat onbekende vorm van lenen. Hierbij krijg je een kredietlimiet en daarvan neem je naar behoefte geld op. Dit kan bijvoorbeeld via internetbankieren. De rente betaal je alleen over het gedeelte van het geld wat je opneemt. Daarnaast betaal je een maandelijkse aflossing, wat vaak een percentage (bijvoorbeeld 1% of 2%) is van het kredietlimiet. Een voordeel van een doorlopend krediet is dat er geen einddatum aan zit. Een nadeel ten opzichte van een persoonlijke lening is dan weer dat de rente kan variëren. Gedurende de looptijd van het doorlopend krediet kan het dus voorkomen dat je meer of minder rente moet betalen.

Rijbewijs financiering en een rijbewijs op afbetaling

Naast het doorlopend krediet en de persoonlijke lening is er nog een vorm van financiering voor je rijbewijs. Bij veel rijscholen moet je het gehele bedrag in één keer betalen, maar gelukkig zijn er ook rijscholen die begrijpen dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Daarom bieden veel rijscholen de mogelijkheid om je rijbewijs op afbetaling te halen. Hierbij betaal je iedere maand hetzelfde bedrag en betaal je in termijnen. Het nadeel van deze vorm van betaling is dat je hierbij geen geld leent. Je moet dus het bedrag volledig zelf betalen.

Heb je nog vragen, twijfel je ergens over of wil je advies?

Het afsluiten van een lening voor je rijbewijs financiering is iets waar je goed over na moet denken. De drempel om daadwerkelijk de stap te nemen om te investeren in jezelf kan vrij groot zijn. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, kun je altijd contact opnemen met de onafhankelijke informatieverstrekkers van AllesoverLenen.nl. Ook een financieel adviseur kan je verder helpen met al je vragen. We willen nogmaals benadrukken: let op geld lenen kost geld.

Meer informatie over geld lenen voor een rijbewijs:
Geld.nl – Geld lenen voor een rijbewijs

Scroll to Top