
Geld lenen voor een verbouwing: fiscaal voordelig verbouwen
Het verbouwen van je huis kost vaak veel geld. Geld lenen voor een verbouwing is een optie om de verbouwing te financieren. Voor je een lening afsluit, is het verstandig om uit te zoeken wat het aanbod is en welke leenvorm het beste bij je past. Bij Allesoverlenen.nl geven we je informatie over geld lenen, de verschillende leenvormen en bieden we jou de mogelijkheid om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.
- Geld lenen voor een verbouwing: fiscaal voordelig verbouwen
- Waarom geld lenen voor verbouwing?
- Verbouwing financieren: hoe werkt dit?
- Geld lenen: wat zijn je mogelijkheden?
- Persoonlijke lening: leen eenmalig een bedrag voor je verbouwing
- Doorlopend krediet: een lening met een maximale bestedingsruimte
- Geld lenen door het verhogen van je hypotheek
- Verbouwing financieren door een tweede hypotheek
- Wat zijn de fiscale voordelen van geld lenen voor verbouwing?
Waarom geld lenen voor verbouwing?
Een verbouwing financieren is op meerdere manieren mogelijk. Naast de inleg van eigen geld kan je ook een gedeelte financieren. Of je kiest ervoor om voor de complete verbouwing geld te lenen. Als alleenstaande betaal je vermogensrendementsheffing bij spaargeld hoger dan 30.000 euro en met zijn tweeën geldt een grens van 60.000 euro. Heb je je spaargeld niet nodig gedurende een bepaalde periode en betaal je liever geen vermogensrendementsheffing? Dan is je spaargeld gebruiken om een verbouwing te financieren een optie. Zelf bij voldoende spaargeld kan het tóch aantrekkelijk zijn om geld te lenen. Het biedt vaak fiscale voordelen en je hebt altijd voldoende spaargeld achter de hand voor bijvoorbeeld een kapotte auto.
Verbouwing financieren: hoe werkt dit?
Bij het veranderen van je woonwensen ga je op onderzoek uit wat er mogelijk is op het gebied van geld lenen voor verbouwing. Uiteraard moet je weten welk bedrag je wilt lenen bij een kredietverstrekker en dus is een goede voorbereiding noodzakelijk. Maak voor de verbouwing een begroting en zet voor jezelf op een rij waar je zoal kosten aan kwijt bent. Ga je de verbouwing zelf doen of schakel je een aannemer in? Waar koop je je materiaal in of laat je dit doen door een aannemer? Daarnaast is het altijd handig om bij verschillende partijen offertes op te vragen. Er zit altijd verschil in prijs tussen aannemers en bouwbedrijven. Maak duidelijke afspraken met alle partijen die je samenwerkt en calculeer een bedrag in voor onvoorziene uitgaven. Bijna altijd doen zich er calamiteiten voor en dus reserveer je hiervoor een bedrag in je begroting.
Geld lenen: wat zijn je mogelijkheden?
Geld lenen is op verschillende manieren mogelijk. Wij zetten de belangrijkste leenopties voor je op een rij:
- Persoonlijke lening: een consumptief krediet waarbij exact duidelijk is hoeveel geld je kwijt bent aan het leenbedrag, kosten en rente.
- Doorlopend krediet: een flexibele leenvorm die zich kenmerkt door een variabele rente.
- Het verhogen van je hypotheek: dit is mogelijk als je overwaarde hebt of als de verbouwing ervoor zorgt dat je huis meer waard wordt.
- Het nemen van een tweede hypotheek: dit wordt ook wel een verbouwingshypotheek genoemd. Bij deze optie ga je opnieuw naar de notaris.
Persoonlijke lening: leen eenmalig een bedrag voor je verbouwing
Geld lenen is dus mogelijk door een persoonlijke lening af te sluiten. De persoonlijke lening is een lening met een vaste looptijd én vaste rente. In tegenstelling tot bij een doorlopend krediet is het niet mogelijk om afgeloste bedragen weer op te nemen. Wel is het vaak mogelijk om de lening vervroegd af te lossen, maar dit is niet altijd het geval. Bij het berekenen van deze leenvorm wordt er gekeken naar het inkomen en eventuele andere kredieten.
Wat zijn de voor- en nadelen van een persoonlijke lening?
Geld lenen door middel van een persoonlijke lening levert voor- en nadelen op. Wij zetten ze voor je op een rij.
Voordelen persoonlijke lening:
- Deze leenvorm kenmerkt zich door een vaste rente, looptijd en aflossing. Je weet dus altijd waar je aan toe bent.
- De rente wijzigt tussentijds niet.
- Je hebt zekerheid over de aflossing en maandlasten.
Nadelen persoonlijke lening:
- Bij voortijdig aflossen kan je soms te maken krijgen met boeterente.
- Het is niet mogelijk om de lening tussentijds te verhogen.
- De rente bij een persoonlijke lening is vaak hoger dan bij een hypotheek.
Doorlopend krediet: een lening met een maximale bestedingsruimte
Een doorlopend krediet is een geldlening met een variabele rente. Gedurende de looptijd van de lening kan de rente stijgen of dalen. Bovendien is het mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Naast de persoonlijke lening is deze leenvorm erg in trek bij mensen die geld lenen voor verbouwing. Dit heeft vooral te maken met het flexibele karakter van de lening.
Wat zijn de voor- en nadelen van een doorlopend krediet?
Net als bij de persoonlijke lening heeft ook het doorlopend krediet zowel voor- als nadelen.
Voordelen doorlopend krediet:
- Het is een leenvorm met een flexibel karakter, want afgeloste bedragen zijn ook weer op te nemen.
- Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt.
- Het is altijd mogelijk om de lening in één keer boetevrij af te lossen.
Nadelen doorlopend krediet:
- Het aflossen duurt vaak langer dan bij een persoonlijke lening.
- De rente kan tussentijds stijgen.
- De rente van een doorlopend krediet is niet fiscaal aftrekbaar. Fiscale voordelen zijn er alleen voor kredieten die zijn afgesloten vóór 1 januari 2013.
Geld lenen door het verhogen van je hypotheek
Het verhogen van de hypotheek is een aantrekkelijke manier van geld lenen. Je betaalt vaak een lagere rente dan bij een consumptief krediet. Heb je bij het afsluiten van een hypotheek extra financiële ruimte ingebouwd? Dan is de huidige hypotheek te verhogen zónder dat je langs de notaris hoeft. De hypotheekaanbieder bepaalt tot welk bedrag je kan lenen. Je gaat dus langs voor nieuw hypotheekadvies en daarnaast is ook een nieuw taxatierapport bijna altijd noodzakelijk.
Verbouwing financieren door een tweede hypotheek
Geld lenen om te verbouwing is ook mogelijk door het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit is alleen interessant als er geen extra financiële ruimte in je huidige hypotheek aanwezig is. Een nieuwe hypotheekakte is noodzakelijk en je moet langs de notaris. Wat je aan tweede hypotheek krijgt, is afhankelijk van je inkomen en de waarde van het huis. De rente die je betaalt is fiscaal aftrekbaar en de hypotheek los je vaak in 30 jaar af.
Wat zijn de fiscale voordelen van geld lenen voor verbouwing?
Leen je geld voor een verbouwing? De rente en kosten die je betaalt bij lenen voor een verbouwing zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Dit gebeurt bij het indienen van de aangifte inkomstenbelasting. Je moet wel kunnen aantonen dat je het geld voor een verbouwing hebt gebruikt. Bewaar dus al je bonnen en facturen. Houd er in je zoektocht naar een passende lening rekening mee dat de rente bij een doorlopend krediet niet fiscaal aftrekbaar is.
Tip na verbouwing: check je woonhuis-verzekeringen
Is de verbouwing van je huis achter de rug? Geef dit door aan zowel de opstal- als inboedelverzekeraar. Dit geldt bijvoorbeeld na het plaatsen van een aanbouw, een dakkapel of nieuwe keuken. Na een verbouwing is vaak ook de inboedel in waarde gestegen. Je hebt bijvoorbeeld meubels aangeschaft om een bepaalde ruimte in te richten. Om die reden moet het bedrag op de opstal- en inboedelverzekering vaak worden verhoogd. Dit verkleint de kans op onderverzekering zodat je bij schade niet een te laag bedrag krijgt uitgekeerd.
Meer informatie over geld lenen voor een verbouwing:
Nibud – Een verbouwing betalen
Rabobank – Je verbouwing financieren
ABN AMRO – Geld lenen voor een verbouwing
ING – Verbouwing financieren
Pricewise – Vergelijk leningen voor verbouwen
Independer – Vergelijk leningen voor verbouwen